-
-

Węgiel gruby to materiał opałowy o granulacji minimum 25 mm. Pod względem gramatury dzieli się na trzy rodzaje: orzech, kostka i węgiel kęsy. Surowiec ten jest wykorzystywany na szeroką skalę – znajduje bowiem zastosowanie zarówno w małych gospodarstwach domowych, jak i w fabrykach czy koksowniach. Podobnie jak ekogroszek wytwarzany jest z węgla brunatnego lub kamiennego. Mogą go Państwo zamówić zarówno w workach, jak i luzem.


Węgiel orzech


Węgiel orzech to w porównaniu do wydajności najtańsza podkategoria węgla grubego – spala się długo, wywołując przy tym intensywne i jasne płomienie. Jego gramatura mieści się między 25 a 80 mm. Węgiel orzech jest opałem o wysokiej wartości energetycznej. Wyróżnia się niską zawartością siarki na poziomie 0,7-1,7%, dzięki czemu nie osadza się tak bardzo w przewodach kominowych. Nadaje się do spalania zarówno w piecach konwencjonalnych, jak i zasypowych oraz w kuchniach węglowych.


Węgiel kostka


Węgiel kostka ma ziarna o średnicy 63-200 mm. Charakteryzuje się wysoką kalorycznością, sięgającą nawet do 27-29 MJ/kg. Ponadto węgiel kostka jest odporny na spiekanie, dzięki czemu długo utrzymuje żar i wypala się w całości. Doskonale nadaje się do palenia podczas umiarkowanej zimy, a także na przełomie wiosny i zimy oraz na jesieni. Surowiec ten znajduje zastosowanie w konwencjonalnych piecach dwufunkcyjnych lub jednofunkcyjnych, w tym zarówno stalowych, jak i żeliwnych.


Węgiel kęsy


Węgiel kęsy to najwyższy sortyment węgla – występuje w postaci ziaren o gramaturze minimum 125 mm. Wyróżnia go najwyższa kaloryczność spośród wszystkich rodzajów węgla grubego, utrzymująca się na poziomie 27-30 MJ/kg. Zawiera od 0,4% do 0,8% siarki oraz od 3% do 8% popiołu. Nadaje się do spalania w praktycznie wszystkich rodzajach pieców zasypowych.


- - - - - - -